fredag 19 januari 2024

Renytterfilé 18 januari 2024

 Efter ett alldeles för långt uppehåll var det åter dags att samlas kring grytorna. Sist vi sågs var i oktober 2023. Vi är uppenbarligen ett gäng strängt upptagna seniorer. Alla är "still going strong" trots allt högre och högre ålder.

Vi firade 15 år kring grytorna  dem 18 jan. Dvs det inträffar först i mars. Vi strålade nämligen samman på dåvarande Restaurang Helsing och bildade sällskapet där. Gruppen är i stort sett intakt sedan dess. Vila i frid Sony. Vi räknar kallt med att fira ett 20 års jubileum om fem år och att alla är intakta. Därefter får vi nog räkna med år för år.

Som traditionen bär, löste vi Världens alla problem under sejouren före maten. Det beslöts också att för att få tiden att räcka till, kommer vi att träffas redan kl. 16.00 framöver. Detta kommer säkert med i protokollet som som vanligt produceras i Farhult oavsett om vår käre sekretär är närvarande eller inte

Kvällens meny var en läcker anrättning med Renytterfilé, viltsås och i ugnen rostade rotgrönsaker och potatis. Det dracks en alldeles förträfflig Argentinare till detta. En Bajo Piedra för 121kr på systemet


En del tyckte att undertecknad lagade alltför mycket sås, men nästan allt gick åt. Den var mycket näringsrik med bl a 7 dl vispgrädde. Filén var perfekt stekt med Broder Hans stekvana hand. En hel ugnsplåt med rostade rotfrukter gick åt.

Till dessert bjöds en mangosorbet upp piffad med mousserande vin

Se recepten nedan.

Vårens program spikades. Som avslutning blir det fest med våra Damer lördagen den 25 maj. Planeringen av densamma har fr.o.m. nu startat upp


RENYTTERFILÉ MED VILTSÅS 4 port.

 

Det här är ett superenkelt och jättegott viltrecept. Det går även bra med ytterfilé av annat viltslag. Har du inte tillgång till en putsad variant, så ta en större bit, ca 700 gram och putsa av hinnor och fett innan stekning.

 

 

 

Du måste inte ha alla ingredienser till såsen, men ju fler du har desto godare blir den. Själv tycker jag att de viktigaste är grädde, svamp och soja. Har du inga torkade kantareller går det bra med vanliga. Ta då ca 200 gram svamp och finhacka ordentligt. Har du inga kantareller, så välj annan skogssvamp eller helt enkelt vanliga champinjoner.

 

 

 

Servera med en god sallad, stekt sparris, ugnsstekta rotfrukter eller liknande tillbehör.

 

 

 

Till detta recept förutsätter vi att du har en stektermometer eftersom köttet absolut inte får blir torrt (det händer vid 60 grader). Köttet blir bäst om det är rumstemperatur när det steks.

 

Johan Löfström, (skapare av detta recept)

 

Ingredienser                                                                                         

600 g Putsad renytterfilé

4 dl grädde

0,5 dl viltfond (eller kalvfond)

2-3 msk torkade krossade kantareller

4 enbär

2 tsk soja

2 tsk svartvinbärsgelé

Svartpeppar


Instruktioner

Salta köttet något innan stekning. Stek ytterfilén på alla sidor i en het stekpanna.

 

Köttet är klart när Innertemperaturen är 52-53 grader.

 

Låt ytterfilén vila under bakplåtspapper eller en handduk (inte aluminiumfolie). Under denna tid kommer temperaturen gå upp några grader. Den är perfekt då termometern visar 56 grader (ca 10 min).

 

Viltsås

Koka upp grädden och viltfonden på mellanvärme och låt den sedan sjuda på låg värme.

Krossa kantareller och enbär och lägg ner i grädden. Tillsätt soja, svartvinbärsgelé och peppra lite.

Låt såsen sjuda tills ungefär hälften återstår. Här kan man variera efter smak. "man tager vad man haver"



 En enkel och festlig avslutning på en god måltid

 

Detta behöver du:

Hallonsorbet eller mkangosorbet

Färska hallon till dekoration

Mousserande vin

Cocktailglas eller vinglas

 

Såhär gör du:

Placera 1-2 kulor sorbet i glaset

Häll över några cl mousserande vin

Färska hallon på toppen.

 

Klappat och klart!

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar