Efter ett alldeles för långt uppehåll var det åter dags att samlas kring grytorna. Sist vi sågs var i oktober 2023. Vi är uppenbarligen ett gäng strängt upptagna seniorer. Alla är "still going strong" trots allt högre och högre ålder.
Vi firade 15 år kring grytorna dem 18 jan. Dvs det inträffar först i mars. Vi strålade nämligen samman på dåvarande Restaurang Helsing och bildade sällskapet där. Gruppen är i stort sett intakt sedan dess. Vila i frid Sony. Vi räknar kallt med att fira ett 20 års jubileum om fem år och att alla är intakta. Därefter får vi nog räkna med år för år.
Som traditionen bär, löste vi Världens alla problem under sejouren före maten. Det beslöts också att för att få tiden att räcka till, kommer vi att träffas redan kl. 16.00 framöver. Detta kommer säkert med i protokollet som som vanligt produceras i Farhult oavsett om vår käre sekretär är närvarande eller inte
Kvällens meny var en läcker anrättning med Renytterfilé, viltsås och i ugnen rostade rotgrönsaker och potatis. Det dracks en alldeles förträfflig Argentinare till detta. En Bajo Piedra för 121kr på systemet
En del tyckte att undertecknad lagade alltför mycket sås, men nästan allt gick åt. Den var mycket näringsrik med bl a 7 dl vispgrädde. Filén var perfekt stekt med Broder Hans stekvana hand. En hel ugnsplåt med rostade rotfrukter gick åt.
Till dessert bjöds en mangosorbet upp piffad med mousserande vin
Se recepten nedan.
Vårens program spikades. Som avslutning blir det fest med våra Damer lördagen den 25 maj. Planeringen av densamma har fr.o.m. nu startat upp
RENYTTERFILÉ MED VILTSÅS 4 port.
Det här är ett superenkelt och jättegott viltrecept. Det går
även bra med ytterfilé av annat viltslag. Har du inte tillgång till en putsad
variant, så ta en större bit, ca 700 gram och putsa av hinnor och fett innan
stekning.
Du måste inte ha alla ingredienser till såsen, men ju fler
du har desto godare blir den. Själv tycker jag att de viktigaste är grädde,
svamp och soja. Har du inga torkade kantareller går det bra med vanliga. Ta då
ca 200 gram svamp och finhacka ordentligt. Har du inga kantareller, så välj
annan skogssvamp eller helt enkelt vanliga champinjoner.
Servera med en god sallad, stekt sparris, ugnsstekta
rotfrukter eller liknande tillbehör.
Till detta recept förutsätter vi att du har en
stektermometer eftersom köttet absolut inte får blir torrt (det händer vid 60
grader). Köttet blir bäst om det är rumstemperatur när det steks.
Johan Löfström, (skapare av detta recept)
Ingredienser
600 g Putsad renytterfilé
4 dl grädde
0,5 dl viltfond (eller kalvfond)
2-3 msk torkade krossade kantareller
4 enbär
2 tsk soja
2 tsk svartvinbärsgelé
Svartpeppar
Instruktioner
Salta köttet något innan stekning. Stek ytterfilén på alla
sidor i en het stekpanna.
Köttet är klart när Innertemperaturen är 52-53 grader.
Låt ytterfilén vila under bakplåtspapper eller en handduk
(inte aluminiumfolie). Under denna tid kommer temperaturen gå upp några grader.
Den är perfekt då termometern visar 56 grader (ca 10 min).
Viltsås
Koka upp grädden och viltfonden på mellanvärme och låt den
sedan sjuda på låg värme.
Krossa kantareller och enbär och lägg ner i grädden.
Tillsätt soja, svartvinbärsgelé och peppra lite.
Låt såsen sjuda tills ungefär hälften återstår.
Detta behöver du:
Hallonsorbet eller mkangosorbet
Färska hallon till dekoration
Mousserande vin
Cocktailglas eller vinglas
Såhär gör du:
Placera 1-2 kulor sorbet i glaset
Häll över några cl mousserande vin
Färska hallon på toppen.
Klappat och klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar