fredag 27 oktober 2023

Werner Vögelis fläskrullanderf fyllda med Västerbottenost - Sveriges nationalrätt 1997

 








Mycket lämpligt vin till rulladerna

Glass med färska bär. Kreatör Br Putte

Då blev det äntligen dags för samling kring grytorna igen. Egentligen var det bara en månad sedan sist men det blev aldrig något inlägg. Dt blir så ibland och nu har ansvarig skriftställare ändå  sporadiska minnen, men receptet kommer att läggas upp på sällskapets egna drop box konto.

Ansvariga värdar för kvällen var brr Jan och Putte, vilket de genomförde med den äran.

Som traditionen bjuder, var stämningen på topp hela tiden och många världsproblem blev lösta.
Lite vacklande hälsa här och var, men vi kör på som vanligt. Våra träffar är nyttiga för den mentala hälsan hos gubbar i övre medelåldern.

På tal om övre medelåldern har vi nu säkrat framtiden (dvs om inte alla går bort i rask takt) för sällskapet genom att välja vice ordförande
och vice kaplan. Brr Hans och Torsten blev valda.

Noteras bör att vi erbjöds en behaglig hemfärd per bil efteråt. Ordförandes Hustru hade godheten att ställa upp
med biltransport. Vi slapp härmed promenaden uppför Sundsliden. Ordförande klarar inte det motlutet f.n. Han föll ihop förra gången, och fick tack och lov stödhjälp av friska brr.

Nedan kommer aftonens receptet





Sveriges nationalrätt 1997

Werner Vögelis fläskrullader  fyllda med Västerbottenost

 

4 personer

Det här behöver du

Till köttet:

600 g ben- och fettfri fläskkotlett 120g

Västerbottenost

2 dl äppelcider

2 dl grädde

Salt

Vitpeppar och mjöl

30 g smör

Finhackad persilja

Till rotfruktsmoussen:

140 g morötter

120 g skalad kålrot

120 g rotselleri

120 g potatis

50 g lök

60 g smör

Salt

 

Gör så här

Banka ut fläskköttet till 4 st. 2 mm tjocka skivor. Lägg i Västerbottenost, rulla ihop och vik in kanterna. Krydda samt rulla dem i mjöl. Stek rulladerna gyllenbruna på medelvärme. Tag ur rulladerna, häll i cider och koka ihop till ca 1 dl. Tillsätt grädde och kryddor. Ös såsen över rulladerna.

 

Koka grönsakerna i cm-stora kuber i 15 min, lägg i potatisen och koka ytterligare 10 min. Salta. Slå av vattnet men spara lite i en kopp för att späda moset med om det behövs. Tillsätt smör och mosa grönsakerna med elvisp. Dekorera med persilja. Servera på het tallrik med rårörda lingon. BON APETIT!

 

Werners utsökta anrättning utsågs till Sveriges Nationalrätt den 6 juni 1997, på restaurangernas dag i  Kungsträdgården, Stockholm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar