Sillamacka med dillgräddfil, rödlök och ägg
6 portioner
Detta behövd du:
3 ägg
3 msk hackad dill
1½dl gräddfil
Salt och peppar
1½ burk matjessillfilé, ca 200 gr avrunnen vikt
1½ rödlök
6 skivor kavring eller annat grovt bröd
1½ msk smör till brödr
1½ ask smörgåskrasse, ca 50 g.
Såhär gör du:
1.
Koka äggen. Låt svalna, skala och riv på den
grova sidan på ett rivjärn. Du kan också hacka äggen om du vill.
2.
Rör ihop hackad dill och gräddfil. Smaka av med
salt och peppar.
3.
Låt matjessillen rinna av. Skala och skiva
rödlöken.
4.
Möra kavringen, lägg på sill, ringla över
dillgräddfilen och toppa med ägg, rödlökskivor och klippt krasse.
RENSKAVSGRYTA
8 PERS
Detta behöver du:
960 gr renskav
Smör att steka i
4 gula lökar
4 klyftor vitlök
5 dl vispgrädde
5 dl vatten (eller mjölk)
4 msk koncentrerad svartvinbärssaft
4 msk koncentrerad oxfond
4 krm salt
4 krm vitpeppar
Ev 4 msk majsstärkelse
3 dl lingon
1 dl persilja, finhackad (eller timjan)
Potatis, kokt till servering
Sån här gör du:
1.
Stek renskaven på hög värme så att den får bra
stekyta. Ta två trägafflar eller dyl. och dra isär i lagom stora bitar medan du
steker.
2.
Strimla lök och vitlök och låt den steka med i
några minuter. Häll i övriga ingredienser utom redning, lingon och örter.
3.
Låt puttra under lock i 20 minuter
4.
Red grytan on du vill ha den tjockare med 2 msk
majsenastärkelse som får koka med i några minuter. Addera lingon och rör om.
5.
Dekorera med finhackad persilja eller timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar