fredag 17 februari 2023

Sillamacka och renskav

 

Renskaven

Sillamackan

Rustik dukning som passar aftonens tema

Mycket skav i pannan

Hacka hacka hacka...

Brödernas specialist på renskav

En glad potatisskalare

En av aftonens värdar

Sillamackegruppen

Nog skall det räcka alltid


Efter ett långt årsskiftesuppehåll samlades bröderna åter igen på Hittarps hus denna kulna februaridag. Vi hade en hel del världsproblem att lösa samt en diger agenda med formalia att gå igenom.
Revisionsrapporten upplästes och gav ej kassören ansvarsfrihet för det gångna året. Bröderna uppmanade dock kassören att fortsätta på den inslagna linjen med hans gällande redovisningsmetoder
inför räkenskapsåret 2023. Ett stort tack för nerlagt arbete riktades till kassören.

Br Jan H utsågs enhälligt av brr att i fortsättningen tjänstgöra som gruppens Kaplan. Ämbetet innebär i första hand att avlägga några kloka och tänkvärda ord inför varje måltid dock ej med alltför sakralt innehåll. Han började redan under denna afton att deklamera med temat Fritiof Nilsson Piraten och hans roll i Gastronomiska akademin och hans vurm för kokt kalvhuvud.

Br Jan tillfrågades även om det var för honom möjligt att leda ytterliga en guidad tur i Helsingör. Br Jan bad att få återkomma.

Nedan följer recepten.
Temat var norrländskt och då kändes det självklart att servera Norrlands guld och Norrlands aquavit till måltiden


 

Sillamacka med dillgräddfil, rödlök och ägg

6 portioner

 


Detta behövd du:

3 ägg

3 msk hackad dill

1½dl gräddfil

Salt och peppar

1½ burk matjessillfilé, ca 200 gr avrunnen vikt

1½ rödlök

6 skivor kavring eller annat grovt bröd

1½ msk smör till brödr

1½ ask smörgåskrasse, ca 50 g.

 

Såhär gör du:

1.       Koka äggen. Låt svalna, skala och riv på den grova sidan på ett rivjärn. Du kan också hacka äggen om du vill.

2.       Rör ihop hackad dill och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.

3.       Låt matjessillen rinna av. Skala och skiva rödlöken.

4.       Möra kavringen, lägg på sill, ringla över dillgräddfilen och toppa med ägg, rödlökskivor och klippt krasse.



 

RENSKAVSGRYTA

8 PERS



 

Detta behöver du:

960 gr renskav

Smör att steka i

4 gula lökar

4 klyftor vitlök

5 dl vispgrädde

5 dl vatten (eller mjölk)

4 msk koncentrerad svartvinbärssaft

4 msk koncentrerad oxfond

4 krm salt

4 krm vitpeppar

Ev 4 msk majsstärkelse

3 dl lingon

1 dl persilja, finhackad (eller timjan)

Potatis, kokt till servering

 

Sån här gör du:

1.       Stek renskaven på hög värme så att den får bra stekyta. Ta två trägafflar eller dyl. och dra isär i lagom stora bitar medan du steker.

2.       Strimla lök och vitlök och låt den steka med i några minuter. Häll i övriga ingredienser utom redning, lingon och örter.

3.       Låt puttra under lock i 20 minuter

4.       Red grytan on du vill ha den tjockare med 2 msk majsenastärkelse som får koka med i några minuter. Addera lingon och rör om.

5.       Dekorera med finhackad persilja eller timjan.

Servera med kokt potatis (även pressad potatis kan vara bra )






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar