Trotsande det kalla vintervädret som f.n. råder samlades "gubbsen" traditionsenligt på Hittarps Hus kl.17.00 den 16 mars. Kvällens värdar var Br Putte D och undertecknad.
Fläskfilégryta med äpple och rosépeppar
6 pers
Det här behöver du:
1000 g
fläskfilé
1.5 msk
smör- + 1 + 1 msk
1.5 tsk
salt
3 krm
svartpeppar- nymald
1.5
gul lök
300 g
färskost- naturell
3.75 dl
matlagningsgrädde
1.5 dl
vatten
3 msk
oxfond- konc
3 msk
soja- kinesisk
1.5 – 3 tsk
sambal oelek
0.75 msk
rosépeppar- grovt krossad
2.25 msk
äppelmos
3
äpplen
0.75 kruka
kruspersilja
3 msk
Lingon, frysta
Tillbehör grönsallad
potatis- pressad
Gör så här
Putsa och skär fläskfilén i skivor. Bryn dem i
1 msk smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på en tallrik.
Skala och hacka löken. Bryn löken i 1 msk smör
i en gryta. Tillsätt färskost, grädde, vatten, fond, soja och sambal oelek.
Koka upp och tillsätt rosépeppar och äppelmos. Vänd ner köttet och låt det bli
varmt.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek
dem gyllene i 1 msk smör på medelvärme. Hacka persiljan. Toppa grytan med
äpple, persilja och lingon. Servera med pressad potatis och sallad.
SVAMPMACKOR
6 PERS
Detta behöver du
1,5 liter nyrensad svamp,
skuren i mindre bitar
3 stora klickar smör
Salt, svartpeppar
Lökpulver och vitlökspulver
Färsk persilja
6 brödskivor
Såhär gör du
Ha ner svampen i en torr stor
stekpanna. Stek på medelvärme tills vätskan försvunnit.
Rör om lite då och då i
pannan. Salta och peppra.
Pudra över lite lök- och
vitlökspulver. Klipp över persilja.
Fös svampen åt sidorna och
lägg i en stor klick smör. Lägg i 4 brödskivor och låt dem suga upp smöret.
Vänd skivorna och ha ev. en
till klick smör om allt sugits upp. Lägg svampen på brödet och stek tills
brödet fått en fin yta. Upprepa proceduren med de två resterande skivorna och
svampen.
Ev. får man jobba med två
järn!
Servera med lite extra klippt
persilja och ett glas vin
Servera med lite extra klippt
persilja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar