Solnedgång i Hittarp. Vackrare start på aftonens övningar kan man inte få.
Påskinspirerad dukning
Dillköttet på kalvhögrev
Lite mer påsk
En Riesling passade alldeles utmärkt till anrättningen
Sekretären har många oanade talanger.
Dillkött utan sås tillredd med kärlek är ingenting
Aftonens dessertvin från Bordeaux, dock ej Chateau d' Yqiem
Crêpes Suzette
Denna vackra vårafton var det ordf. och sekretären som hade ansvaret för val av meny .
MENY
Dillkött på kalvhögrev med Per Morbergs recept som utgångsläge, men med den slutliga touchen på vårt vis
Crêpes Suzette som egentligen skulle flamberas i Cointreau, men det det blev bara indränkning eftersom likören hann tränga in innan uppeldningsförsök inleddes.
Sammanträdet som föregick matlagningen dominerades av planering av meny när Damerna kommer på besök i september. Beslut togs, men avslöjas inte här och nu. Provlagning kommer att ske vid nästa träff i april. Vad som övrigt avhandlades kommer så småningom i sekretärens protokoll. Detta kommer eventuellt att publiceras på denna blogg.
Nedan följer recepten. Följande kommentarer bör nämnas:
a/ Såsansvarig var lite för försiktig med dillreduktionen. Han var rädd för att såsen skulle bli lite sur, men lite mer av ättika/dillreduktionen hade inte varit fel.
b/ Det går precis lika bra med högrev som bog av kalven.
c/ Morberg hade angett 300 gr kött för fyra pers vilket för oss hungriga skåningar verkade vara alldeles för lite.
Vi klämde i oss 1,5 kg på sex personer utan problem. Koktiden: ung. 1 timme. OBS! vi kokte köttet i hel bit.
d/ Dessertansvariga glömde vaniljpulvret till Crêpsen, men det smakade alldeles utmärkt ändå.
Klassiskt dillkött av Per Morberg
Vad blir det för mat,
Vad blir det för mat,
Antal portioner:
4
Här är ett
recept på ett härligt klassiskt dillkött. Garnera med en dillkvist så ser det
extra piffigt ut!
Ingredienser
- 300 g kalvbog OBS! Se kommentar ovan.
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök (det vita)
- 1 st morot
- 2 st lagerblad
- 10 st vitpepparkorn
- 1 kvist timjan
- 3 tsk salt
- 2 dl grädde
- Dillreduktion, efter smak (se recept nedan)
- idealmjöl
- 1 dl grovt hackad dill till garnering.
- Små cornichons och kokta morötter till serveringen
Dillreduktion
att smaksätta med
- 1.5 dl vatten
- 1.5 dl strösocker
- Dillstjälkarna som blev kvar efter garneringen
- 5 st pepparkorn
- 1 msk ättika (12% )
Gör
så här
- Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det.
- Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj grönsakerna noga.
- Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
- Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
- Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca
45 min - 1 timma. - Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och koka upp.
- Smaka av med dillreduktionen (ta en matsked i taget och smaka - allt går oftast inte åt!) och eventuellt med mer peppar och salt. Smaka av med lite extra ättika som vissa gillar.
- Red av med idealmjöl till en simmig konsistens.
- Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.
- Dillreduktion
Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp. - Låt sjuda sakta i 5 minuter. Sila av och använd så mycket du önskar i "styrka" till dillköttet. Vissa vill ha en mildare smak vissa kraftigare. Prova dig fram med lite i taget!
Crêpes
Suzette
Crêpes Suzette är en
riktig klassiker bland efterrätter från det franska köket. Extra fina, tunna
pannkakor i sötsyrlig apelsinsås som gör succé bland både stora och små.
Antal portioner
4 port
Ingredienser
- 3⁄4 dl vetemjöl
- 1 1⁄2 dl Arla® mjölk
- 1 dl Arla® vispgrädde
- 1 krm salt
- 2 st ägg
- 1⁄2 krm vaniljpulver
- 2 msk Svenskt Smör
Sås:
- 2 st apelsiner
- 2 msk Svenskt Smör
3⁄4 dl
strösocker Gör så
här:
Börja med såsen. Riv
skalet av 1 apelsin och pressa saften ur båda. Häll det i en kastrull och rör i
smör och socker. Låt sjuda 3 min. Vispa ut mjölet i mjölken. Vispa i grädde,
salt, ägg och vaniljpulver.
Stek 8 små pannkakor till
4 port i smör i en liten stekpanna. Vik ihop och lägg dem på ett fat. Häll den
varma såsen över pannkakorna.
Flamberas i Grand Marnier
omedelbart före serveringen.
Servera med vispad grädde.
Till
servering:
- 2 dl Arla® vispgrädde (det går bra med skånemejerier också)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar