lördag 23 november 2013

Torsdagen den 21 november med italiensk touch

 Nästan alla samlade
 Skyddshatt med multifunktion. Används till både fot och skalle
 Pamesanplättar på gång
 Den marinerade laxen med parmesanflarn och crême fraiche


Dessertvinet med ursprung Sauternes


I höstens mörka och blåsiga rugg samlades så åter bröderna för en gemytlig afton på Hittarpshus.
Denna gången var vi bara sex pers. En befann sig i soliga Spanien och en har beslutat sig för att ta en paus. tills vidare.

Som rubriken antyder var det italienska förteckan som gällde. Det blev, en allt igenom,  mycket lyckad meny med fina smakkombinationer. Den enda anmärkningen skulle vara att rulladerna inte var tillräckligt tunna. Dom skall vara lövtunna. Annars blir rulladen lite stabbig.
Tips: Lägg köttbiten på en bit gladpack och täck även med det samma. Detta för att saften skall stanna kvar i köttet. Tag en kastrull, dock utan vatten i, och slå med rejäla bank tills köttet antagit rätt tjocklek.

Nedan följer meny och recept:

MENY B2B DEN 21 NOVEMBER 2013






Italieninspirerad afton



Lax i italiensk marinad  och parmesanflarn

Lyxiga kalvrullader med pancetta och potatisgalette

Strut med vispgrädde och hjortronsylt


Dryck:

Nr 2478-01 Zecci Classico – 109kr
och
Chateau du Levant - Sauternes till desserten
Art. Nr 4153






LAX I ITALIENSK MARINAD
6 pers

Det här behöver du:

400 gr. Tunt skivad lax
1,5 dl olivolja
2 msk extremt finhackad gul paprika
2 msk extremt finhackad röd paprika
2 msk extremt finhackad grön paprika
2 msk skivade oliver
2 medelstora pressade vitlöksklyftor
1,5 krm basilika färsk
1,5 krm oregano färsk
Ca i msk crême fraiche per person
Salt och peppar

Såhär gör du:

Fördela laxen på 6 tallrikar eller uppläggningsfat
Salta och peppar. Blanda övriga ingredienser och fördela över laxen.
Låt marinera i minst 30 minuter
Toppa med crême fraiche och parmesanflarnet.

PARMESANFLARN

6 msk riven parmesanost
Värm upp en teflonstekpanna på medelvärme.
Bred ut 6x1 msk ost i strängar och stek tills flarnen är gyllenbruna
Drag pannan från plattan och låt ostplättarna stelna lite så att de går att lyfta.




LYXIGA KALVRULLADER MED PANCETTA
6 PERS




Det här behöver du:

200 gr cocktailtomater på kvist
Salt
6 stora lövbifftunna skivor av kalvinnanlår
Svartpeppar
15 tunna skivor pancetta
1 cm tjock skiva cheddarost, skuren i 6 stavar,ca 8 cm långa
Salviablad ca 30 st
Steksnöre
Olivolja
1-2 dl marsalavin

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 gr. Klipp tomatkvistarna i mindre bitar. Lägg tomaterna på ett ugnsäkert fat med bakplåtspapper. Ringla över 1-2 msk olivolja. Salta
Rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Lägg köttskivorna bredvid varandra på en skärbräda. Peppar dem på ena sidan. Lägg 2 skivor pancetta, 1 oststav och 2-3 salviablad på varje köttskiva. Rulla ihop ej för hårt. Toppa varje rulad med ½ skiva pancetta och 2 salviablad och bind ihop med steksnöre.

Hetta upp oljan i stekpannan. Bryn ruladerna runt om. Efterstek under lock i ca 5 minuter eller tills de är precis genomstekta. Lägg ruladerna och tomaterna på ett serveringsfat. Häll vinet i stekpannan. Sjud 2-3 minuter. Smaka av skyn och ringla över ruladerna - peppra




POTATISGALETTE
6 PORTIONER. TID CA 45 MIN.


Det här behöver du:

18 potatisar
Smör till formen
Olja till stekning
Salt, paprikapulver
4 dl grädde

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj en ugnssäker form. Hetta upp oljan i stekpanna. Stek potatisskivorna i omgångar så att de får lite färg. Varva dem efterhand i formen i tre-fyra lager. Salta, krydda med paprikapulver i ringla ca. 3 msk grädde mellan lagren.

Ringla resten av grädden runt omkring och över det sista potatislagret.

Grädda galetten i mitten av ugnen ca. 20 min. eller tills potatisen är mjuk (räkna med uppemot 40 minuter)
Strö över lite paprikapulver och servera.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar