Början till rödvinsåsen
Flitiga kockar där alla kan och utför sina uppgifter
Det färdiga resultatet
Det är noga med den ugnsbakade potatisen
Besiktning av diskmaskin
Arne H glad i hågen på väg hem
Torsdagen den 7 mars träffades sällskapet åter på Hittarpshus. Denna gången utan Brr Putte D och Sonny O. Båda hade avgivit giltiga förfall. Broder Putte hade tidigare erbjudit sig att ligga on-line från solen i Spanien om vi hade några frågor kring tillredandet. På vår fråga hur man hackar rödlök kom det ett rappt svar: "Använd hacka" Så var det med den saken.
Anrättningen blev lyckad och biffarna var otroligt smakrika och möra. Dom kostade också 350kr/kilo i Delikatessbutiken, men det var dom värda. Såsen kunde blivit lite bättre även om den var helt OK. Vinet vi använde var för surt (billigt!) och det hade behövts lite majzenaredning för att få den lite mer trögflytande.
Som alltid började vi med en sittning där vi utöver den ekonomiska biten, han med att lösa ett okänt antal världsproblem. Vi bestämde också att återuppta punkten "Min största tavla här i livet". Det blev ju bara Putte som fick berätta om sin.
Vi började även planeringen av middagen med Damer i maj, men om detta nämner jag inget här.
Broder Arne C fick bemyndigande att inhandla en större förvaringsbox till våra kryddor, såser etc. Det har genom åren blivit en hel del. Ett okänt antal dubletter av diverse tillbehör finns också. Herrarna har haft lite svårt att hålla reda på vad som finns hemma och tagit det säkra före det osäkra och inhandlat en dublett.
Broder Arne C utnämns härmed till lagerförman
Ett mer utförligt protokoll kommer senare att presenteras av sekretären. Det kommer dock inte att publiceras på denna bloggen utan behålls internt av Bröderna själva.
Nedan följer recept på rödvinsåsen och hemmagjord chokladsås som vi njöt av tillsammans med vaniljglass
MENY
B2B TORSDAGEN DEN 7 MARS 2013-02-28
Läcker ryggbiff med rödvinssås a la Mannertström med
ugnbakade potatishalvor och sugarsnaps
***
Den klassiska desserten från gamla Grand Hotel: Glass
med varm chokladsås
Vin
Alamos – Mendoza, Argentina
Ett riktigt höjdarvin och klart prisvärt!
Rödvinssås
a´la Leif Mannerström
Antal
portioner: 4
Rödvinssås 3 dl hemlagad kalvfond
3 dl rödvin
2 st hackade schalottenlökar
1 st lagerblad
1 kvist timjan
salt
peppar
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
3 dl rödvin
2 st hackade schalottenlökar
1 st lagerblad
1 kvist timjan
salt
peppar
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Gör så här
1. Rödvinssås
Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då
tillsätter du hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs!
koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna
på förpackningen till 3 dl
buljong.)
3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt
en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar
du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
4. Servera rödvinssås till en god bit kött och
hasselbackpotatis/ alt. Ugnsbakade potatishalvor av mindre sort, kryddade med
timjan och salt
obs!
Sällskapets omdöme:
Välj ett bra och inte för syrligt rödvin – Mycket
viktigt! såsen blir inte så mjuk och len som den skall vara om vinet är fel.
Vårt vin var för syrligt.
Red gärna av såsen med majzenamjöl, annars blir den
något tunn.
Chokladsås
Enkel och god chokladsås.
Tid: 10 min
2-4 portioner
- 25 g smör
- 0.75 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
Gör
så här:
Smält smöret i en kastrull och rör ner
övriga ingredienser.
Låt koka 5-10 minuter till såsen blir
slät.
Sällskapets
kommentarer:
För
att ytterligare höja smaken, använde vi grädde i stället för mjölk.
Vi
serverade denna såsen till vaniljglass. Rätten är en av gamla Grand Hotels
klassiker under Bornefors tid. Visst blev det läckert!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar