Drömljus staden
En medelstor morot
Seriös och noggrann planering av måltiden
Förmingel i salongen
Temperaturen kontrolleras
Hela processen tas på största allvar
Apelsinansvarig
Noggrannt ansade ingredienserr till laxgrytan
Nu börjar det närma sig ett färdigt resultat |
En Alsace Trimbach Riesling passade utmärkt till
Slokande persilja smakade gott ändå
I väntan på varmrätten
Laxgryta pot - au - feu
Trestjärnig apelsindessert
Varmrättsansvariga skålar för ett gott resultat
Äntligen var det så dags igen. Jul- och nyårsuppehållet blir ett långt sådant och brr var rörande överens om att det var skönt och angenämt att komma igång igen. Medan Drömljus förbereddes i staden drömde sig bröderna in i gastronomins underbara värld.
Det fanns mycket att avhandla på kvällens agenda och när väl vikarierande kassör hade fått rätt på finanserna infann sig en samlad och konstruktiv sinnesstämning bland bröderna som denna afton var 7 st. Den åttonde (Broder HB) befann sig på varmare breddgrader och lögade sig i den arabiska solen.
Som vanligt var sekretärens protokoll från förra sammanträdet inspirerande humoristiskt samtidigt som stringensen som krävs i ett sådant uppdrag ej blev åsidosatt.
Punkt nr 5 på agendan blev dock ej helt och hållet färdigförhandlad. Den ene av matansvariga föreslog att vi skulle avhandla denna punkt till kaffet. Detta för att komma igång i god tid. Förslaget godkändes och punkt 5 kommer att återkomma på agendan eftersom mycket återstår på denna punkt. Vi kommer att återkomma med besluten kring denna punkt så snart dom är ett faktum.
Förhandlingarna avslutades med Br Jans tack för uppvaktningen på hans högtidsdag. Han meddelade att än så länge hade inte plåstret som medföljde kockkniven kommit till användning.
Förhandlingarna avslutades med Br Jans tack för uppvaktningen på hans högtidsdag. Han meddelade att än så länge hade inte plåstret som medföljde kockkniven kommit till användning.
I köket finns ett litet logistiskt problem. Det gäller resp. bröders små glas med f.d. donationsdryck. Man har svårt att hålla reda på vilket glas som är vems. Ordförande anmodar härmed bröderna att komma med förslag till lämplig märkning av sagda glas.
Här kommer aftonens meny:
LAXGRYTA POT-AU-FEU
8 PORT.
Detta behöver du:
800 gr laxfilé
6 små potatisar
3 st
medelstora morötter
2 st
persiljerot
1 st
rödlök
1 förp. Haricots verts
3 st
tomater
1,5 dl
gröna ärtor
2 dl
hönsbuljong
4 krm äppelcidervinäger
Salt och nymald vitpeppar
1 kruka bladpersilja
2 st
baguetter
Såhär gör du:
- Skär laxen i medelstora bitar
- Skala och skär grönsakerna i bitar. Skala, kärna ur och strimla tomaterna.
- Koka upp hönsbuljong, äppelcidervinäger, salt och peppar tillsammans med rotfrukterna (inkl. potatisen) och löken. Efter några minuter tillsätts bönor och ärtor.
- Koka några minuter till. Sist läggs laxen och tomaterna i och ett lock läggs på. Låt stå i ungefär 5 min. på svag värme. OBS! FÅR EJ KOKA.
- Servera i djup tallrik. Garnera med bladpersilja.
Lämpligt vin: nr 2639-01 Trimbach
Riesling - Alsace
TRESTJÄRNIG APELSINDESSERT
8 PORT.
Detta behöver du:
10 stora apelsiner
7 dl
vatten
3 dl
strösocker
12 stjärnanis
1 gram
saffran
2 tsk vaniljsocker
Mjuk tryffel
400 gr mörk choklad
5 dl
vispgrädde
4 msk citruslikör
Garnering
Chokladrasp
Citronmelissblad
Ytterligare 12 stjärnanis
Såhär gör du:
Skala 8 apelsiner med en vass kniv så att fruktköttet blir
hinnfritt. Skär sedan ut varje klyfta så att hela klyftan blir hinnfri. Lägg
klyftorna i en djup tallrik.
Pressa 2 apelsiner. Koka upp vatten, socker, anis och
saffran. Låt svalna lite innan den pressade apelsinsaften och vaniljsockret
tillsätts. Häll lagen över apelsinklyftorna. Ställ åt sidan.
Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar och lägg i en
kastrull. Tillsätt grädde och likör. Hetta upp försiktigt under omrörning tills
chokladen smält – detta görs i vattenbad. Låt blandningen bli riktigt kall och
vispa den med elvisp till fast skum. Spritsa eller klicka tryffelmassan genast
i en topp på varsin stor tallrik. Skulle den mjuka massan få vänta lite blir
den lite stel, men går att röra upp.
Ta upp apelsinklyftorna och lägg dem som blomblad runt
tryffeltoppen. Häll på av lagen ”såsom en spegel”. Garnera tryffeln med lite
chokladrasp och lägg lite citronmelissblad vid sidan om. Lägg också gärna
stjärnanis vid sidan som dekoration
Till detta drack vi nr 7873-01 Castion d´Asti – 85kr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar