lördag 2 juni 2012

Middag med Damer 1 juni 2012

 Planeringssammanträdet inför aftonens övningar i full gång


I år dukade vi med tallriksunderlägg från Dagmar Glemme. Vi bugar för denna generösa gåva från det kära paret i Hasslarp

 Kvällens elegante Toastmaster med handknuten fluga.
 Sjösalatoast med något utrunnen kaviarröra, men den uppskattades ändå
Till förrätten njöt vi av en god Gewurtztraminer - Res Henny med nr 2176-01



 Här steks det kavlschnitzlar för fulla muggar




 En stund då och då lämnades Damernas ensamma medan herrarna tjänstgjorde i köket









Det röda vinet var även det utsökt. Vi drack en italienare - Passitivo Primitivo med nr 3300-01

Äggtoddy a la Mannerheim - förfärdigad av Broder Arne C. Till detta drack vi en Ch. Grillon från Sauternes med nr 4115-02

Kl 16.00 samlades herrarna för planering och förberedelser samt provsmakning av valda drycker inför aftonens tillställning med våra Damer. Denna gången blev vi bara 12 pers. Broder Arne A hade giltigt förfall p.g.a. sitt engagemang i NV Skånes trädgårdsrunda i vilken han och Dagmar deltar med sina installationer i Hasslarp. Broder Hans B hade även han giltigt förfall eftersom han skall läggas in på sjukhus för operation.

Självfallet ägnade vi ett antal skålar åt våra frånvarande vänner med Damer.

HÄR KOMMER MENYN:



SJÖSALATOAST
4 portioner

Detta behöver du:

4 skivor vitt bröd
1 msk smör
4 msk gräddfil
4 msk majonnäs
1 tsk hackad färsk dragon eller 1 krm torkad
1 tsk pressad lime
några droppar mild Tabasco
salt och peppar
20 kräftstjärtar
2 msk sikrom eller löjrom
8 tunna skivor rökt lax

Så här gör du:

Ta ut rundlar ur brödskivorna med hjälp av ett glas eller kakmått, ca 4 sm i diameter. Smörstek brödskivorna i stekpannan. Låt svalna.

Blanda gräddfil, majonnäs, dragon och limesaft. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Rör ner kräftstjärtar (spara några till garnering) och rommen. Fördela röran på brödskivorna och linda laxskivorna runt dem. Garnera med kräftstjärtar och dragon (färsk). Lägg upp toasten på tallrik med lime och salladsblad.
 
Grillad kalvschnitzel med parmesanmos och citrusglacerad tomat och lök.

Detta behövs till 4 pers.
4 skivor av kalvschnitzel, innanlår (a´125 gr)
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Parmesanmos:
1 kilo mandelpotatis eller annan mjölig potatis
3 dl mjölk
1 msk smör
2 dl nyriven parmesanost
1 tsk salt
2 krm nymald  svartpeppar
Citrusglacerad tomat och lök
3 msk strösocker
3 msk koncentrerad kalvfond
4 msk balsamvinäger
1 dl pressad mandarin
1 hackad röd spansk pepparfrukt
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippa späd salladslök
10-12 körsbärstomater
1 msk strimlat mandarinskal



1.      Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en liten kastrull. Späd med mjölkblandningen och vispa med en elvisp en kort stund till ett lätt mos. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar.

2.      Tomat och lök: Smält socker tillsammans med kalvfond, balsamvinäger och pressad clementinsaft i en liten kastrull. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt pepparfrukt och vitlök. Koka ihop tills att ca 1 dl återstår.
3.      Ansa och strimla löken. Skär tomaterna i halvor . Vänd ner löken i citrusglaceringen och låt koka i ca 1 minut. Vänd sedan ner tomater och mandarinskal och låt allt bli varmt.
4.      Kött: Rumstemperera köttet och torka av det med hushållspapper. Platta ut det med handen och pensla med olja. Krydda med salt och peppar.
5.      Hetta upp grillpannan. Grilla köttet ca. 1 minut på varje sida.
6.      Servera med parmesanmos, glaserade grönsaker och sallad med lite god olivolja/dressing.

Vinförslag:

Italienskt, bärigt och friskt känns givet till ljust kött och lite syrliga tillbehör. God  Valpolicella eller riktigt bra Montepulciano till exempel.


 
Äggtoddy á la Mannerheim

Antal portioner: 4
Ingredienser
4 st äggulor
4 msk socker
2 dl grädde, vispad
4 tsk florsocker
4 tsk nescafé
4 tsk kakao
4 msk konjak
4 st halva äggskal

Gör så här

1. Koka äggskalen.
2. Vispa äggulor och socker.
3. Vispa grädden och häll ner i äggblandningen.
4. Häll upp i portionsglas.
5. Ställ in i frysen (flytta in till kylen ca 30 minuter innan servering)
6. Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar".
7. Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på.
8. Servera. Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.

Som välkomstdrink bjöds det Anna de Cordoniu Brut med nr 7369-01. En alldeles utmärkt spansk Cava. 

Tidigare år har vi alltid bjudit på välkomstdrinken utomhus med ett vackert Öresund i bakgrunden och under skinande sol. Så blev det dock inte i år. Kl. 18.30 anlände Damerna rejält blöta och alla med samma lite tilltufsade frisyr. Det regnade horisontellt och blåste uppemot 15 sek. meter. Detta var själ nog att inta drinken inomhus.


Stämningen var hög redan innan kvällens Toastmaster bjöd till bords. Alla känner ju varandra bättre och bättre.


Maten blev högt uppskattad och tillsammans med de goda dryckerna blev middagen allt igenom en mycket lyckad tillställning.


Det hade inkommit gratulationstelegram från diverse känt folk verksamma i gastronomins tjänst. Toastmastern läste upp dessa under munter stämning.
Damerna förärade oss även en fin bok om vin och kloka ord och citat kring ämnet. Denna gåva tackar vi alldeles speciellt för.


Kvällens Toastmaster, i afton klädd i egenhändigt knuten fluga, citerade ett klokt uttryck rörande ämnet vin: Berusning beror aldrig på drycken utan det är hänger helt och hållet på den son intager densamma. Så sant så.

Till kaffet och Calvadosen körde vår DJ Broder Putte igång speleverket och det dansades hej vilt i salongen.

Till slut lät sig sällskapet transporteras åter till staden ( d.v.s. dom som inte var bosatta i Hittarp) och väntande sängläge. De flesta herrarna var vid det laget lätt beskänkta. Det hade ju varit ett långt och ansträngande pass.

  




 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar