söndag 25 mars 2012

Grillad kalvschnitzel med läcker dessert

 Våren är här
 Självklart måste vinet provsmakas
 Mandarinmannen







 Medaljens baksida som min gamla svärmor brukade säga
Några ytterligare kommentarer till bilderna känns inte nödvändigt.

I vårsolens glans strålade de glada herrarna samman igen för att än en gång och förkovra sig i gastronomins fantastiska värld. Denna gång under ledning av Brr Putte och Sonny. Under deras vänliga, kunniga och bestämda ledning fick åter igen fram ett fantastiskt slutresultat. Hans och Jan tillredde desserten med den äran och vi andra ägnade oss åt huvudrätten och dukningen. Någon grillpanna fanns inte, men det gick lika med ett hett stekjärn. Vanligt strösocker saknades också, men brun farin dög bra det med.
Sedan var det det där med spansk pepparfrukt. Det hade inhandlats paprika, typ spetsig, men blandningen blev hur bra som helst ändå

Självklart föregicks själva matlagningen av en provsmakning av den donerade drycken, samt ett snabbt och effektivt sammanträde där vi bl. a. planerade för middagen med våra Damer. Det togs också ett beslut om att var och en i fortsättningen skall kort redogöra för sin största tabbe i livet. Som steg nr 2 i denna processen föreslår undertecknad härmed att man berättar om det bästa man har gjort. Detta för att få en bra balans i beskrivningen av sig själv och sina upplevelser. Först ut på plan är Putte.

Vår käre protokollsekreterare presenterade ett, som vanligt, spirituellt och  uttömmande protokoll från förra mötet. Detta publiceras av olika själ dock inte på denna bloggen.

Meny


Grillad kalvschnitzel med parmesanmos och citrusglacerad tomat och lök

Mascarponekräm med Cuntucciniskorpor och choklad

Här kommer receptet:
Grillad kalvschnitzel med parmesanmos och citrusglaserad tomat och lök.

Detta behövs till 4 pers.
4 skivor av kalvschnitzel, innanlår (a´125 gr)
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Parmesanmos:
1 kilo mandelpotatis eller annan mjölig potatis
3 dl mjölk
1 msk smör
2 dl nyriven parmesanost
1 tsk salt
2 krm nymald  svartpeppar
Citrusglacerad tomat och lök
3 msk strösocker
3 msk koncentrerad kalvfond
4 msk balsamvinäger
1 dl pressad mandarin
1 hackad röd spansk pepparfrukt
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippa späd salladslök
10-12 körsbärstomater
1 msk strimlat mandarinskal



1.      Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en liten kastrull. Späd med mjölkblandningen och vispa med en elvisp en kort stund till ett lätt mos. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar.

2.      Tomat och lök: Smält socker tillsammans med kalvfond, balsamvinäger och pressad clementinsaft i en liten kastrull. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt pepparfrukt och vitlök. Koka ihop tills att ca 1 dl återstår.
3.      Ansa och strimla löken. Skär tomaterna i halvor . Vänd ner löken i citrusglaseringen och låt koka i ca 1 minut. Vänd sedan ner tomater och mandarinskal och låt allt bli varmt.
4.      Kött: Rumstemperera köttet och torka av det med hushållspapper. Platta ut det med handen och pensla med olja. Krydda med salt och peppar.
5.      Hetta upp grillpannan. Grilla köttet ca. 1 minut på varje sida.
6.      Servera med parmesanmos, glaserade grönsaker och sallad med lite god olivolja/dressing.

Vinförslag:

Italienskt, bärigt och friskt känns givet till ljust kött och lite syrliga tillbehör. God  Valpolicella eller riktigt bra Montepulciano till exempel.
 
Mascarponekräm med Cantucciniskorpor och choklad.
4-6 portioner

Detta behöver du:
3 ägg
¾ dl strösocker
250 gr mascarpone
1 dl starkt kaffe
3 msk konjak
20 cantucciniskorpor, krossade
35 gr mörk choklad, hyvlad
Till garnering: björnbär


Tillagning: Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggulorna pösiga tillsammans med sockret i en skål.
Tillsätt mascarponen lite i taget och rör om lite till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i mascarponeblandningen.
Blanda kaffe och konjak.
Lägg kakkrosset i en sil med en djup tallrik under.
Skeda kaffeblandningen över kakorna så att de tar smak men inte blir genomblöta. Fördela den hyvlade chokladen och kakkrosset i dessertskålar eller glas.
Vid servering: Skeda över mascarponekrämen. Toppa med lite hyvlad choklad och några björnbär.

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar