Förrätten fotograferad med I-phone
Förrätten igen med vanlig lite äldre mobilkamera
Ett alldeles utmärkt vin till denna anrättningen
Flitig hand i full fart på en av de lökröreansvariga
Varmrätten
Riddarna kring det runda (nästan) bordet. Bordet var prytt med av broder Arne H donerade tallriksunderlägg designade av hans käresta Dagmar Glemme
Efter ett långt s:k juluppehåll samlades bröderna igen kring grytorna på Hittarpshus. Denna gången hade vi ett manfall. Vårt högt värderade kassör hade insjuknat i en elak influensa och kunde därför inte närvara.
Tanken bakom aftonens meny var att den inte skulle ta för lång tid eller vara så komplicerad. Vi hade ju mycket att avhandla efter detta långa uppehåll.Detta behov framkom allra tydligast hos lökhackningsansvariga som stundtals förde en både högljudd och samtidigt spirituella dialog med varandra, vilket även genererade ett antal gapflabb från övriga deltagare som lyssnade. Detta försiggick självklart utan att störa den övriga verksamheten i köket.
Här kommer menyn och recepten:
Förrätten bestod av en carpaccio på Breasola toppad med sikrom, crême fraiche och finhackad rödlök.
Huvudrätt: Torskrygg Bourguignon - Fisken hittade vi på Maxi djupfryst från Findus. Den var helt OK.
Dessert: Glass med färska bär.
RECEPT OCH KÖRSCHEMA PÅ HUVUDRÄTTEN:
Antal portioner: 4
Ingredienser
Torskrygg
med skinn, 4 st
bitar á 180 gram
( skinnet kan uteslutas)
500 g mandelpotatis
4 st schallottenlök
12 st champinjoner, små
0.25 l grädde
0.5 dl mjölk
0.5 l kalvfond
100 g sidfläsk
1 pkt bacon
0.5 dl persilja
0.5 st Bourginogne rött vin
1 st påse smålök/steklök
1 msk balsamicovinäger
2 msk smör
4 kvistar timjan
1 msk råsocker
Salt
Peppar
500 g mandelpotatis
4 st schallottenlök
12 st champinjoner, små
0.25 l grädde
0.5 dl mjölk
0.5 l kalvfond
100 g sidfläsk
1 pkt bacon
0.5 dl persilja
0.5 st Bourginogne rött vin
1 st påse smålök/steklök
1 msk balsamicovinäger
2 msk smör
4 kvistar timjan
1 msk råsocker
Salt
Peppar
Gör så här
1. Häll i vin, kalvfond, råsocker, balsamico och timjan i en kastrull.2. Låt reducera till hälften. Red eventuellt såsen om nödvändigt med maizena.
3. Rimma torsken med grovsalt så att överflödig vätska försvinner.
4. Skala sedan potatisen och låt koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk, använd en potatisstomp eller mixer för att puréa.
5. Häll i grädde, smör, mjölk samt salt och peppar.
6. Hacka schallottenlök och låt svettas i stekpanna med smör, låt ej löken få färg.
7. Vänd sedan lökblandningen i potatispurén.
8. Skala smålöken och låt svettas i stekpanna utan att få färg, lägg åt sidan.
9. Skär upp bacon samt sidfläsk i tärningar och stek i panna tills de är knapriga.
10. Blanda ihop med smålöken.
11. Hacka persilja och lägg i lök- och sidfläskblandningen.
12. Vid servering, torka av saltet från torsken och halstra sedan i stekpanna på låg värme med smör. OBS! Var försiktig med salt då både sidfläsket och rimningen utav torsken ger sälta.
13. Servera i djup tallrik med lök- och sidfläskblandningen i botten.
14. Ringla över lite balsamicoreduktion.
15. Häll på sås så blandingen precis täcks.
16. Torsken serveras på toppen utav detta.
17. Servera mandelpotatispurén i separat skål.
PS det går bra att tillreda fisken i ugnen också.150 grader i ca 15 minuter. Innertemp. skall vara 45 grader.
Tiden bara rusade iväg och helt plötsligt var kl. nästan 23 och det var dags för sällskapet att avbryta förhandlingarna och bege sig hem. Nästa möte kommer att äga rum de 22 mars.
Vi vill samtidigt be läsarna om ursäkt för den dåliga kvalitén på fotograferandet. Anledningen till det är att den riktiga kameran glömdes bort och vi fick ta till mer eller mindre fungerande mobilkameror.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar