torsdag 1 december 2011

KAVIARSUFFLÉ, PESTOGRATINERAD LAX OCH APELSIN I CAMPARISÅS

 Kaviaransvariga
 Kvällens värd samt apelsinchef
 Varmrättsgruppen
 Tunn parmaskinka som strax skall in i ugnen för torkning
 Den blivande kaviarsufflén
 Klart för avsmakning


Laxen med alla tillbehör. Uppläggningen kunde varit vackrare, men uppläggarna hade bråttom och oroliga för att maten skulle kallna.,
Bon apetit


Tisdagen den 29 november och Hittarpshus stod fortfarande kvar efter helgens svåra storm. Sex glada herrar samlades kring grytor och buteljer för att skapa aftonens måltid som f.ö. har sitt ursprung från Lagmark
MENY
Kaviarsufflé
Pestogratinerad laxfilé: OBS! färsk och inte sådan som köper packad i plastremsa
Apelsin i camparisås. Vi uteslöt grädden med tanke på det stora kaloriintaget som sker en afton som denna
DRYCK
Parallel Riesling (5824), Alsace
Macon Village (2295) Bourgogne
RECEPT
Kaviarsufflé i portionsformar - 4 pers.
Detta behöver du:
3 hårdkokta ägg
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
1 knippa hackad gräslök
2-3 msk rökt kaviar, ej för mild (Kalles duger inte. Det skall vara lite mer styrka i den
1 msk majonnäs
2 äggvitor
½ tsk majsenamjöl
2 tsk riven parmesanost

Gör så här
1. Hacka de hårdkokta äggen, krydda med lite salt och peppar. Blanda med hälften av den hackade gräslöken.Fördela ägghacket i de smorda formarna.

2. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda kaviar, majonnäs, majsenamjöl, parmesanost och resten av gräslöken. Smaka av och tillsätt mer kaviar om det behövs.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. OBS! Viktigt annars blir inte sufflén fluffig. Vänd försiktigt ner den i kaviarsmeten. Fördela massan i formarna.

Grädda i 5-8 minuter tills de små suffléerna pöst upp och fått färg





Pestogratinerad laxfilé - 4 personer
4 laxfiléer a´ca. 180 gram
Gör så här:

Lägg filéerna i en oljad ugnssäker form. Täck med pesto. Grädda i 150 grader i ugnen tills innertemperaturen är 55-58 grader.
Parmaskinkan - 4 skivor
Lägg skivorna på ett bakplåtspapper och rosta dem vackert gyllenbruna i 175 gr. varm ugn (10-15 min.) Serveras i rumstemperatur.
Såsen
Ca i dl marinerade soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
0,5 dl vispgrädde
2 tsk tomatketchup

Hacka tomaterna, fräs dem i en kastrull, slå på creme fraichen och ketchupen. Koka upp och rör ner grädden.

Tillbehör: Kokt potatis, pressad om så önskas och sockerärtor.

Apelsin i camparisås

4 apelsiner
4 msk flytande honung
4 msk Campari

Skala apelsinerna med en vass kniv. Skär ut skinnfria klyftor genom att skära loss varje klyfta tätt intill mellanväggarna.
Blanda Campari och honung. Värm honungen först om den inte är flytande. Lägg apelsinklyftorna i portionsglas och häll över såsen

Kallrörd efterrättssås

3 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1,5 msk vaniljsocker.

Rör äggulor och socker poröst. Rör ner vaniljsockret. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten. Äggvitan kan även vispas till skum och tilsättas.

Aftonen inleddes med att Hr Ordf. läste upp en dikt av en känd skald från Skånes Fagerhult och tillika Broder och sekreterare i vår akademi. Tyvärr var han frånvarande denna afton.


Till alla övriga:
Min närvaro hos er i kväll ligger liksom i dvala
eftersom jag med Backakören kommer att gala
så att min stämma i helgen kommer att bli hörd
och att någon blir stämmningsfullt berörd....
Lycka till med beredningarna i Hittarpshus´ *) kök
och tänk på mig när ni glupskt halsar i er donationskrök!
Jag hoppas att någon noggrannt övningarna protokollerar
så att ingenting för framtidens forskare fallerar.

Lev väl!!

Totte

Det beslöts att vår ständige,f.n. frånvarande, sekreterare ändå skulle föra protokoll. Han har visat sig kunna klara detta vid tidigare tillfällen.

Tillredningen gick med glans. Vad annat kan man förvänta sig av, vid det här laget, rutinerade kockar?
Viktigt att tänka på är, som nämnts ovan, att äggvitorna måste vara riktigt hårt vispade. Annars får inte suffléerna den rätta strukturen.
De av vår kvartermästare utvalda vinerna passade alldeles utmärkt till vår anrättning och kostar under hundralappen på Systembolaget.

Mätta, glada och med alla världsproblem lösta lät sig bröderna transporteras hem med 22.45 bussen. Någon skulle vidare till Hasslarp och det fungerade väl även med den förbindelsen.

Nu skall det firas jul och nyår. Ny träff blir det i februari 2012.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar