CULLEN SKINKSKOTSK PURJOLÖKSSOPPA
6 pers
Det här behöver du
4 böcklingar
2 purjolökar
2 dl hackad lök
2 dl hackad stjälkselleri
4 msk matolja
2 liter vatten
6 små potatisar
50 gr smör
4 dl vispgrädde
6 msk finhackad gräslök
2 krm cayennpeppar
Salt och nymalen svartpeppar.
Så här gör du
Rensa böcklingen till
absolut benfria bitar. Hacka purjolöken den gröna och den vita var för sig
Fräs den gröna purjolöken
tillsammans med lök, selleri och hälften av böcklingbitarna i oljan under
omrörning utan att det tar färg, men tills det börjar dofta gott. Häll på
vattnet och sjud utan lock i 20 minuter.
Sila buljongen och var
noga med att pressa ur all vätska. Kasta det som blir kvar i silen. Ställ
buljongen åt sidan så länge
Skala och tärna potatisen.
Fräs tärningarna tillsammans med det vita av purjolöken i smöret i ca 10
minuter under omrörning. Häll på grädden
och den silade buljongen. Låt sjuda under lock i 10 minuter tills potatisen är
genomkokt.
Mixa soppan helt slät. Tillsätt
de kvarvarande böcklingbitarna samt gräslöken och sjud försiktigt en liten
stund. Smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Ett tips: Man bör reda av soppan med majzenamjöl för att få den lite krämig.
KRYDDIGA LAMMFÄRSBIFFAR
7 PERSONER
Detta behöver du:
1 kg lammfärs
2 tsk malen kryddpeppar
4 krm kanel
4 krm färskriven muskot
4 tsk färsk timjan
4 salladslökar grovskurna
4 vitlöksklyftor
4 grovhackade chili
2 krukor Grovhackade
koriander
4 msk japansk soya
4 krm salt
Nymalen svartpeppar
Såhär gör du:
Kör samtliga ingredienser
till biffarna – utom lammfärsen – med stavmixer till du får en slät röra.
Blanda ner färsen och forma biffar.
Skala och koka potatis.
Stek biffarna i lite
smör/olja tills de får en fin yta och är genomstekta.
Pressa lite lime-juice
över biffarna före servering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar