BORSJTJ – RYSK RÖDBETSSOPPA
6 portioner. Tid 45 min – 1
timma
Ingredienser
500 gr rödbetor
2 stora moröter
2 gula lökar
250 gr vitkål
2 msk smör eller neutral olja
1,5 l vatten
3 kött- eller
grönsaksbuljongtärningar
½ tsk grovmalen peppar
1 lagerblad
1-2 msk ättiksprit (12%)
½ tsk salt
Skala och grovriv rödbetor,
lök, och morötter. Finstrimla vitkålen. Använd gärna matberedare. Smält smöret
i en gryta. Lägg i och fäs rotfrukt, lök och kål ett par minuter. Tillsätt
vatten, smula buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka allt på svag värme
20-30 minuter. Smaka av mdx lite ättiksprit, salt och peppar. Servera soppan
med gräddfil, creme fraiche eller smetana och piroger eller grovbröd vid sidan.
Starkkorv, t.ex chorizo, kabanoss eller salsiccia går också bra att lägga i
soppan.
Dryck: Krusovice tjeckisk öl
Vodka: Dworec, polsk
Kanel- och honungsbakade äpplen med vaniljsås
6 pers
Ingredienser:
5-6 äpplen
1dl havregryn
1,5 msk kanel
7 msk smör
3 msk honung
1 påse mandelspån
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 gr.
Klyfta äpplena och lägg i
smord ugnssäker form
Strö havregryn och kanel över
äpplena
Smält ihop smör och honung
och ringla över äpplena
Strö över mandelspån
Tillaga i ugnen c:a 15
minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar