söndag 24 mars 2024

Varianter av bakad potatis

 



Några av aftonens viner

Hacka hacka hacka

Ännu mera hacka hacka


En Riesling skagenröran

Det var bara att välja och vraka

Man mår bra

.

Denna något kyliga vårvinterafton den 20 mars 2024 bidde det bara fem medlemmar bland grytorna och taffeln. Vår sekretär och vår finansansvarige hade anmält förfall p.g.a. förkylning resp. sviterna efter en covidspruta.

Som en följd av detta förfall blev det naturligtvis lite glest befolkat både i kabyss och runt matbordet. Dessutom blev det "bara" löst ungefär 50% av världsproblemen eftersom två flitiga debattörer saknades.

Stämningen var hög och , som vanligt, hade vår Kaplan en filosofisk vinkling betr. avståndet till Gud ur en vetenskaplig vinkel. Man talar ju om ljusår när man är uppe i rymden.

Vi gick också igenom kommande meny tillsammans med Damerna i Maj. Provlagning kommer att ske i början av maj.

Vid aftonens måltid med många varianter av fyllning, blev det också ett antal olika viner.
Vilket vin intogs till vad då? Svårt att svara på, men en sak är säker, vi drack en Riesling till skagenröran. Resten, med en flaska över, gick till de andra varianterna, se recept nedan.
Måltiden avslutades med en välsmakande marängsviss.



BAKAD POTATIS

MED

 

Rostbiff med krämig ananas- och valnötsröra

4 pers

 

 

Ingredienser

4 bakpotatisar (Tillagning se receptet med baconröra)

½ dl majonnäs

2½ dl crème fraiche

½ msk senap

50 g valnötter

3 msk krossad ananas (avrunnen)

salt, peppar

2 msk smör

8 skivor rostbiff

 

Dekoration

1 endiv eller valfri sorts sallad

apelsinskal

2 msk rostad lök

Bladpersilja

 

Gör så här

1.

Blanda samman majonnäs, crème fraiche och senap.

2.

Hacka valnötterna grovt.

3.

Blanda ner valnötter och ananas i röran. Smaka av med salt och peppar.

4.

Strimla rostbiffen.

Servera röran till bakpotatis, toppa med rostbiff och dekorera med apelsinskal, rostad lök, salladsblad och persilja.

 

 

 

 

 

 

 

BAKAD POTATIS

MED

 

Krämig baconröra

4 pers

 

Ingredienser

4 bakpotatisar

2 pkt bacon

2 små rödlökar

20 cm purjolök

400 gr smaksatt färskost(vitlök och örter)

Citronskal från ½ citron

Peppar

 

Tillbehör

Citroner

1 kruka dill

Sallad

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 225 gr

Stick några hål i potatisarna och klä sedan i dem i aluminiumfolie. Baka i ugnen tills de är mjuka. Det tar ca 1-1,5 timme beroende på storlek. Känn med en sticka om den är färdig.

 

Baconröra: skär baconet i mindre strimlor och stek riktigt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

 

Finhacka rödlök och purjolök och blanda med  bacon, färskost och citronskal. Smaka av med svartpeppar

 

Servera bakpotatisarna med en rejäl klick av baconröran, färsk citron, hackad dill och gärna lite sallad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       BAKAD POTATIS

MED

 

Skagenröra och laxrom

4 pers

 

Ingredienser

4 bakpotatisar ( tilllagning; se recept ed baconröra)

700 gr räkor ked skal

2 kvistar dill

¼ rödlök

2 msk fint skuren gräslök

½ dl fint tärnad gurka

2 msk majonnäs

2 msk crême fraiche

25 gr laxrom

Salt och vitpeppar

Garnering

Citroner och dill

 

Gör såhär

Skagenröra:  Skala räkorna och hacka dem grovt. Finhacka dillen och löken blanda med gräslöken, slanggurkan, majonnäsen och crême fraichen. Smaka av med salt och mald vitpeppar.

Skär snitt i dde bakade potatisarna, tryck ihop dem så att de öppnar sig. Lägg på fyllning och garnera med laxrom, finhackad dill och fint skuren gräslök

 

 

MARÄNGSVISS

4 PERSONER


 



Ingredienser

4 port

2 dl vispgrädde

30 små maränger

Chokladsås:

100 gr mörk choklad.

 

Gör så här

Börja ed chokladsåsen. Hacka chokladen fint.

Koka upp grädden. Tillsätt chokladen och vispa kraftigt tills den smält. Håll såsen varm

Vispa grädden. Varva maränger och grädde till en pyramid på ett fat.

Ringla över lite chokladsås och servera resten till

 

Klart!

 

 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar