onsdag 1 maj 2019

Lammfärsbiffar med dragonsmör 25 april 2019

 Som entré bjöds det på branteviksill på god kavring

 potatis och sötpotatis på gång

 Hela kocklaget utom han som står bakom kameran
 Sillen på bordet
 Br Hans hade hittat ett utmärkt vin från Sardinien

Mangoldsallad till blev lyckat.
 Det vackra Öresund från matbordet
 Brr Arne H, Hans B och Torsten O
 Nu är biffarna klara för servering
 Biffarna kryddas och formas
 Öl och en ,tills nu, helt okänd snaps. Mycket god, tyckte sällskapet
 Dags för avätning. Något saknas. Förklaring finns i nedanstående text
Trevligt med en boulebana utanför husknuten

Ytterligare en lyckad matafton kan läggas till handlingarna.  Förberedelserna blev något dramatiska.
Det visade sig att den förväntade leverantören av lammfärs (Alko gross på söder) hade slut på den varan. ICA Kvantum intill blev dock vår räddning. Färsk dragon fanns inte i någon av butikerna. Det fick bli torkad.
Inköparen satte plan B i verket och stannade till på Hemköp på väg till Hittarp och inhandlade en kruka persilja som alternativ till dragonen. Plötsligt, gömd bakom en massa annat grönt, fann man en kruka med dragon. 

Nu hade vi alla ingredienserna på plats och matlagningen kunde börja enl. tidsplan kl. 17.00.

Nu kommer förklaringen till var sötpotatis och potatis tog vägen.
Ugnen till potatisarna hade av någon anledning satts på grill och högsta temperatur. När plåten togs fram efter föreskriven tid, återstod bara några förkolnade rester. Så kan det gå ibland.

Vi hade, trots den förkolnade potatisen, gott om god sallad, biffarna var saftiga och läckra, vinet var utsökt och stämningen var på topp.

Åter igen en lyckad måltid!

Nedan följer receptet på lammfärsen. Hur man gör en sillmacka får ni själva lista ut.

LAMMFÄRSBIFFAR & ROSTAD POTATIS MED DRAGONSMÖR
6 PORTIONER

DET HÄR BEHÖVER DU.
40 g + ½ msk smör
1,5 tsk dragon
1,5 tsk +6 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
450 gr potatis
1 kg  sötpotatis
1,5 kålrabbi
2 gul paprika
400 gr körsbärstomater
3 msk vitvinvinäger
3 msk ströbröd
2 ägg
750 gr lammfärs
Salt & svartpeppar

SÅHÄR GÖR DU
1.     Ugn 225 gr
2.     Lägg 40 gr smör, dragon, 1,5 msk olivolja, två vitlöksklyftor, 1,5 krm salt och 1,5 krm peppar i en skål
3.     Klyfta potatis och sötpotatis. Lägg på plåten och ringla över 3 msk olivolja, 1,5 tsk salt och två krm peppar. Stek mitt i ugnen i 30 min.
4.     Skölj mangold. Skala och strimla kålrabbi. Skär gul paprika i bitar. Halvera körsbärstomater. Blanda grönsakerna i en skål och ringla över 3 msk olivolja, vitvinvinäger, 3 krm salt och 1,5 krm peppar.
5.     Blanda ströbröd, 1,2dl vatten,  2 pressade vitlöksklyftor, 1,2 tsk salt och 3 krm peppar i en bunke. Blanda ner ägg och lammfärs. Forma färssmeten till 6 biffar.
6.     Smält 1 msk smör i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme i 5 minuter på varje sida.
7.      Rör ihop dragonsmöret och servera.



Nästa möte blir den 25:e maj och då skall det firas 10 års jubileum tillsammans med våra Damer.
Plats: Backafallsbyn på Ven.
Reportage kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar