Vackra herrar i lämplig belysning
Sås till älgen och soppan på gång
Bacon till soppan
Här nog såsen klar för servering (skysås, vispgrädde och lite kryddor)
En alldeles förtjusande god Cremant till till förrätten
Biffarna med sin klyftpotatis och smörfrästa kantareller serverade och klara. Till detta drack vi en fyllig, mjuk och god Côtes du Rhone
Aptiten var det inget fel på
I en kylig och höstvintersnål havsbris möttes vi åter i ett skönt uppvärmt Hittarpshus.
Förmötet blev lite extra långt eftersom vi fick en grundlig redogörelse i hur en älgjakt går till efter all konstens regler. Br Puttes berättartalang gjorde att det inte på något vis blev långtråkigt. Tvärtom!
Vi fick korta ner kassörens punkt där vi skulle haft en redogörelse från Nordeas tvättstuga som vid det här laget lär vara fylld med byk.
En rapport från vår käre kulturprofil får också vänta till ett senare tillfälle när han s.a.s. har blivit varm i kläderna. Vi ser fram emot en uppvisning i en het pasodoble så småningom.
KVÄLLENS MENY
Jordärtskocksoppa efter recept av Myllimäki ( vi intog den utan osttoast till för då hade vi kanske inte orkat med resten av måltiden)
Älgfärsbiffar a la Cederborg/Dahlström
Dessert Gina a la Håkansson
Det blev en mycket läcker middag. Det enda som saknades var lite garnityr till biffarna typ rårörda lingon, gelé eller liknande. Gelén hade gjort sig bra i såsen dessutom. Gelé har ju räddat många såser.
RECEPTEN
JORDÄRTSKOCKSOPPA
RECEPTEN
JORDÄRTSKOCKSOPPA
4 PERS
DETTA BEHÖVER DU
250 gr
jordärtskockor
250 g
potatis
2 bananschalottenlökar
1
vitlöksklyfta
6 dl
grönsaks- eller hönsbuljong
2-3 dl
grädde
Salt och
peppar
1 dl vitt
vin
2-3 kvistar
timjan.
Till
servering:
Knaperstekt
Bacon
SÅ HÄR GÖR DU
1.
Stek Bacon knaperstekt och låt rinna av på
hushållspappar
2.
Skala och skala och skär jordärtskockor och
potatis i skivor. Finhacka schalottenlöken och vitlöken
3.
Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs
löken mjuk. Tillsätt potatis, jordärtskockor, timjan och slå på vitvin och
buljong.
4.
Koka upp och koka sedan på svag värme under lock
tills potatis och jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en
stavmixer eller i en blender
5.
Tillsätt grädden och låt koka upp på nytt. Smaka
av med salt och vitpeppar och mixa en eventuellt skummig. Toppa med fläsket
till servering.
ÄLGFÄRSBIFFAR MED ÖRTSENAP
8 PORTIONER
Dessa ljuvliga biffar på älgfärs och örtsenap går snabbt at
tillaga samtidigt som receptet ändå andas lite lyx. Servera biffarna med
viltsåsen och rotfrukter (vi gjorde klyftpotatis), kantareller samt rårörda
lingon som vi dock saknade denna afton. Garnera gärna med lite timjan.
DETTA BEHÖVER DU
800 g
älgfärs
2 msk
potatismjöl alt. majzenamjöl)
4 msk senap
smaksatt med timjan och rosmarin – 1 tsk av varje
2 tsk salt
3 krm malen
svartpeppar
3 dl tjock
grädde
4 msk smör
SKYSÅSEN
4 dl vatten
2 msk konc.
Viltfond
2 msksmör
( vi hällde
i lite vispgrädde också)
GÖR SÅHÄR
1.Blanda
färsen med mjölet, senap, salt och peppar. Tillsätt vätskan, späd ev. med mer
om det behövs.
OBS! Det
underlättar om dina händer är blöta med vatten.’
2. Forma
portionsbiffar. Stek dem i smör ca 4
minuter på varje sida
3. Skysåsen:
Ta upp biffarna och koka ur pannan med vatten och viltfond. Vispa ner smör.
Servera biffarna med skysåsen, potatis, smörstekta kantareller och rårörda
lingon. Garnera med färsk timjan.
DESSERT GINO
6-8 PERSONER
DETTA BEHÖVER DU
4 st kiwi
20 st
jordgubbar
2 bananer
100 g vit
choklad
200 g
mandelmassa
GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 200 gr grill
2.
Skiva all frukt och lägg i botten på en eldfast
form
3.
Riv över vit choklad och mandelmassa
4.
Ställ in högt i ugnen, ha koll på att det inte
bränns
5.
Det tar 3-7 minuter beroende på ugn
6.
Servera med vaniljglass
Mycket
läcker dessert som vi sköljde ner med
ett dessertvin vid namn Niederburg från Sydafrika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar