Då fick vi ihop recepten också.
Soppa på jordärtskocka med rostad vitlök och krutonger
Kock: Tina Nordström TV-program: Tinas Cookalong
En underbart god och krämig soppa som passar hösten perfekt.
Antal portioner: 4
0.5 kg skalade jordärtskockor
2 st palsternackor
2 st schalottenlökar
6 skalade vitlöksklyftor
olja och smör till stekning
7 dl vatten
3 dl crème fraiche
1 tsk finsalt
Krutonger
0.5 st gott ljust bröd, 4 skivor
1 msk olja
salt och peppar
Dill-honungsolja
1 dl finhhackad dill, 25 g (1 förp)
1 dl kallpressad olivolja
saft och zest från 1 citron
2 msk honung
Foto: TV4
Tips
Mise en place:
Vid kastrull till soppan
Alla ingredienser framtagna och uppmätta
Plåt till krutongerna
Skål till att blanda dilloljan
Vattenkokare
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt en vid kastrull på spisen. Grovhacka vitlöken och schalottenlöken. Häll i olja och smör i kastrullen och bryn lökarna gyllenbruna. Skär jordärtskockor och palsternackor i centimeterstora bitar. Koka upp 7 dl vatten. Lägg i jordärtskockorna och palsternackorna i kastrullen. Häll på det kokande vattnet och på med lock. Under tiden det sjuder gör du dilloljan och krutongerna.
2. Krutongerna: Skär av kanterna på brödet och skär i tärningar. Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 7 minuter. Håll ett "öga" på ugnen hela tiden så att det inte bränns.
3. Dillolja: Blanda ihop alla ingredienserna till oljan. Salta och peppra.
4. Servering: När soppan är färdig, lägg i creme fraichen och mixa den slät med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i djupa skålar, toppa med dilloljan och krutongerna.
ÄLGFÄRSBIFFAR MED KLYFTPOTATIS OCH PEPPARROTSLINGON
B2B 22 oktober 2009 . Värdar Jan och Per.
Till 4 personer
Potatis:
400 g potatis
½ msk rapsolja
1 msk flingsalt eller vanligt salt
1 msk ströbröd
Lingon:
75 g frysta lingon
2 msk råsocker
1-2 msk färsk riven pepparrot
Såsen:
2 schalottenlökar
½ dl balsamvinäger
1½ dl vatten
1 msk koncentrerad kantarell- eller viltfond
2 msk strösocker
1 krm timjan
Några persiljestjälkar
1 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk smör
Färsbiffarna:
400 g älgfärs
2 schalottenlökar
3 msk matlagningsgrädde
2 msk vatten
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 tsk rapsolja
Lite finhackade kantareller (eget tillägg)
Gör så här:
1. Potatisen: Sätt ugnen på 200 gr. Skala och skär potatisen i klyftor. Häll olja i en ugnssäker form med släpplätt beläggning. Lägg ner klyftorna och blanda väl med oljan . Strö på salt och ströbröd. Stek dem mitt ugnen 30-40 min tills de får färg.
2. Lingon: Mosa lingonen tillsammans med socker. Smaksätt med riven pepparrot.
3. Såsen: Blanda finhackad schalottenlök, vinäger, vatten, viltfond, socker, timjan och persilja i en kastrull och koka utan lock ca 5 minuter. Sila såsen och rör ner majsstärkelsen utrört i lite kallt vatten. Låt koka så att såsen tjocknar. Blanda ner smör strax före serveringen. Detta kallas för att blanka såsen.
4. Färsbiffarna: Fräs finhackade kantareller i smör och blanda i färsen tillsammans med finhackad schalottenlök, grädde, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Forma 4 jämnstora biffar. Pensla dem med olja och stek dem i en grillpanna 2-3 minuter å varje sida. Servera dem direkt med klyftpotatis, sås och pepparrotslingon.
150-200gr fläskfärs gör biffarna saftigare. Vi hade dessutom i några ägg i smeten.
SvaraRaderaPer
Kantarellerna kan man också fräsa separat för att sedan lägga på biffarna.
SvaraRadera