fredag 8 november 2019

Caldeirada en läcker fisksoppa från Portugal 2019-11-05

 Kvällens värdar
 Br Arne med smakskeden och Br Putte som såg till att potatisen var som den skulle
 Caldeiradan på gång
 Avokado och mango
Här har vi vinet som vi hade till. Det var lite för kallt eftersom någon glömde att ta ut det från kylen i god tid.

Så var det åter dags för de mogna farbröderna att åter råkas vid grytorna. Denna gång var skaran decimerad med 2 brr. En var på SPA med Frun någonstans och en befann sig solen på Kanarieöarna tillsammans med en gammal god vän och klasskamrat. It goes without saying that it is a woman.

Vår SPAande sekretär besitter färdigheten att skriva protokoll utan att vara närvarande och dessutom utan digitala hjälpmedel. Vi ser fram emot ett slikt inom en snar framtid.

Vi tillredde en portugisiskt fisksoppa med första klassens råvaror, alla från Nordsjön med hållbar stämpel från vår eminente fiskhandlare på Kopparmöllegatan.

Broder Jan fixade till hela förrätten på egen hand medan vi andra ägnade oss åt varmrätten under överinseende av Brr Arne C som haltade runt med smakskeden och levererade goda råd till kockarna.

Betyg: Förrätten i all sin enkelhet var mycket god och rekommenderas varmt.
Varmrätten var också en kulinarisk höjdare. Även den enkel att tillaga.
Efterrätten som var färdiglagad bestod i en liten chokladbit med smak av Calvados och kom från Chocolatte

Kvällens historieberättare var Br Arne C som berättade om livet för en radiohandlare i Stockholm på den tiden apparaterna hade rör i stället för transistorer

På grund av stundande storhelger kommer nästa möte att äga rum först i februari 2020 närmare bestämt torsdagen den 13:e feb.

Här kommer recepten:
En enkel förrätt med avocado & mango
4 pers

Det här behöver du:
1 mango
2 avocador
1 burk kräftstjärtar

Dressing:
½ dl sweet chilisås
1 citron (juice)
1 msk mild olivolja
2 msk hackad koriander

Så här gör du:

Skala, kärna ur och skär mango och avocado i tunna skivor

Fördela på ett fat eller på portionstallrikar. Fördela kräftstjärtarna över.

Rör ihop en dressing av sweet chilisås, juice från citron, mild olivolja och hackad koriander och skeda över. Garnera med koriander

Blandat gott från havet…Caldeirada, Portugisisk fisksoppa
6 personer


Det här behöver du:
2 kg fisk (olika sorter efter säsong)
500 gr räkor
5 dl vatten
5 dl vitt vin
3 gula lökar
3 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1,5 l fiskbuljong
Strimlat citronskal
4 pressade vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 msk koriander
Salt, peppar och tomatpasta efter behag
Lita fänkål och en liten purjolök

Så här gör du:
Hacka löken och fräs den i olivoljan i en stor gryta. Blanda allt utom fisk och räkor.
Koka i 10 minuter

Skär under tiden fisken i bitar, lägg ii grytan och koka ii 10 minuter

De skalade räkorna lägger du i mot slutet så att de får koka med så pass att de blir genomvarma, men inte så länge att de blir sega

Servera med kokt potatis och kanske ett gott vitt bröd

Till detta drack vi ett vitt portugisiskt vin – Alvarinho Contacto som håller en ganska hög syra.
Portugal, Vinho Verde med nr 6707 på Systemet. Serveras källarsvalt






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar