En god Sauternes till äpplekakan
Finansansvarigs kassabok
Vaniljsås på gång
Br Torsten var aftonens menyansvarig tillsammans med br Putte
Br Arne ägnade sig helt åt äpplekakan jmed den äran
Br Hans ansvarade bl a för snörningen
Grönsakerna klara för konsumtion
Här hänger det på ett snöre
Samling kring grytorna
Biffarna klara efter ca 7 minuter
Upplagt och klart
En Valpolicella Ripasso passade alldeles utmärkt till biffarna
Höstens första möte startade som vanligt kl 17 på Hittarpshus. Alla 7 inkl. Br Arne C var närvarande. Nämnde broder hade dispens att kunna sitta ner under hela tillställningen. En avsliten hälsena är inget att leka med, men patienten hanterade sitt handicap med ett, som vanligt, glatt humör.
Själva tillredningsprocessen genomfördes utan några större problem och allt smakade alldeles utmärkt. Br Putte, vaniljsås ansvarig, hade dock problem med att få såsen att tjockna till lämplig konsistens. Efter hjälp med att sätta på plattan på spisen, var problemet avhjälpt.
En liten anmärkning från dokumenteringsansvarig: Kvällens äpplekaka avnjöts för förta gången den 26 oktober 2014.
Br Hans höll ett mycket intressant anförande om varför det heter Bluetoth/blåtand. Kort sagt kommer namnet från Harald blåtand. Symbolen lyser ju som en blå tand.
Vår käre sekretär uppmanade oss att följa våra statuter bättre! Ett tacktal skall alltid hållas, men behöver inte vara just ett tacktal utan det kan handla om något intressant som talaren har upplevt och gärna vill dela med sig till oss andra. Br Hans blåtandsanförande var ett lysande exempel på detta.
Vi är ju alla 70+ och det vore märkligt om inte alla hade något intressant att berätta från sin långa och ibland krokiga vandring genom livet.
Här kommer recepten:
BIFF I SNÖRE MED BASILIKARÖRA
4 PERSONER
DET HÄR BEHÖVER DU
800 gr. Oxfilé
1,5 l oxbuljong
2 morötter
1 knipplök
1 broccoli
100 gr soxckerärtor
1 polkabeta
7 potatisar
Garn
BASILIKARÖRA
1 kruka basilika
3 klyftor vitlök
0,5 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
SÅHÄR GÖR DU
·
Skär köttet i portionsbitar, 1/person
·
Bind ett snöre runt varje köttbit så att bitarna
blir runda och fina. En lång bit av snöret skall vara kvar så att bitarna lätt
kan plockas upp.
·
Blanda alla ingredienserna till basilikaröran
med en mixer
·
Kör till en röra
·
Smala av med salt
·
Koka upp buljongen
Skala och ansa grönsakerna
Dela betor och andra större
grönsaker med längre koktid i klyftor
Koka grönsakerna nästan mjuka i
buljongen
Tas upp grönsakerna och lägg dem
på ett fat. Täck med folie för att behållas värmen.
Ta undan 5-6 dl av buljo0ngen
som skall användas till serveringen
Koka upp resten av buljongen i
en vid kastrull
Lägg ner köttbitarna och låt
snörena hänga över kanten
Låt sjuda i 5-8 minuter. De skall
vara rosa inuti
Fördela grönsakerna i 4 djupa
tallrikar
Lägg köttet i mitten
Koka upp den sparade buljongen
Sila den och häll den över
köttet
Servera med basilikaröran vid
sidan
Äpplepaj med valnötstäcke + vaniljsås
Ingredienser
Äpplepaj
7 äpplen
2 msk socker
1,5 tsk kanel
Nöttäcke
75 gr smör
2 ägg
Gör så här för att få till en god
kaka.
1.
Sätt ugnen på 200 grader C
2.
Skiva äpplena ganska tunt och lägg ut dom i en smord
form.
3.
Varva med en blandning av socker och kanel.
4.
Finhacka nötterna med socker i en matberedare
5.
Tillsätt smöret i bitar och kör till en smulig massa.
6.
Tillsätt äggen och kör till en smet, som bredes över
äpplena.
7.
Grädda i nedre delen av ugnen 25 – 30 minuter tills
pajen fått fin färg. ( Vid detta laget har även vi gubbar förhoppningsvis fått
fin färg från färgstarkt fluidum. )
Vaniljsås
1 vaniljstång
6 äggulor
Gör så här för att få till en god
sås
1. Häll
mjölken och grädden i en kastrull.
2. Snitta
vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i stången,
alltså vaniljdildton.
3. Koka
upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt uppkoket svalna.
4. Vispa
äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
5. Häll
äggblandningen i kastrullen med gräddmjölken.
6. Låt
sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning
tills den tjocknar.
Den
får inte koka, då skär den sig!! Det är faktiskt t o m bättre att
nå´n av oss skär sig….
7.
Kyl såsen före servering!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar