Vädrets makter var oss nådiga
Kassörens huvud- och dagbok. Enkel italiensk bokföring, eller?
Seriösa samtal före middagen
Efter ett långt och varmt sommaruppehåll var det dags igen att mötas vid grytorna. Totte och Per var kvällens värdar.
Under förmötet påmindes Bröderna av Hr ordförande om vilka vi är och varför. Dokumentet finns arkiverat och alla har åtgång till det (dropbox). Det beslöts även om var vi skall fira vårt 10 års jubileum med Damer nästa år. Vi håller det än så länge hemligt och er att få återkomma i god tid.
Kvällen gick i både nyheternas och nostalgins tecken. Förrätten och efterrätten var nya, se recept nedan, medan varmrätten bestående av Currykyckling på Pers vis stod för nostalgin. Denna varmrätten var den första vi serverade när vi började vår verksamhet i april 2009.
Gurkmejan i förrätten var självklart en hyllning till br Puttes vurm för denna krydda. Han fick också ansvaret för tillredningen och trivdes alldeles utmärkt med det förtroendet.
Vi drack genomgående vita viner eftersom curry inte går riktigt bra tillsammans med rödvin.
Vinerna var speciellt framplockade av br Tottes dotter och tillika somellier. Undertecknad förväntar sig att br Totte förser honom med mer detaljer kring vinerna framöver så att de kan publiceras i efterhand på denna bloggen
RECEPTEN
AVOCADO MED RÄKOR OCH
JARDAS RÖRA
FÖR 6 PERS OCH SERVERADES DEN 19
SEPT.2018
INGREDIENSER
6 halvor
avocado. Gnid genast in halvorna med citronsaft
1 kr räkor –
skalas!
RÖRA
Färsk
gurkmeja
Vitlök
Färsk
ingefära
Olivolja
Dessa starka
ingredienser skalas och hackas fint och blandas
Häll över
lite olja
Strö
slutligen över några nypor flingsalt.
Rör om!
Fyll
”kärnhålan”med röran och lägg i räkor efter behov.
Pers kyckling med ris och curry på indonesiskt vis
4 pers
Detta behöver du:
En stor kyckling samt några extra bitar av antingen filé
eller lårbitar. Det får inte se snålt ut.
1 skalad lök – gärna preparerad med hela nejlikor
1 morot
3 lagerblad
1 bit palsternacka
1 bit purjolök
1 bit rotselleri
Det finns även ”färdigblandade” soppgrönsaker att köpa
1 buljongtärning
5-10 hela svartpepparkorn
Salt
Oregano, salvia samt lite timjan (var försiktig med timjan
eftersom den är ganska stark i smaken)
Till såsen:
1 syrligt äpple
1 gul lök – ej för stor
Smör
2-3 msk vetemjöl
1-2 tsk stark curry. Gärna Sherwoods extra hot
Silad buljong från koket
Standardmjölk
”In India they got a lot of cully – if you hully”
Pers kyckling med ris och curry på indonesiskt vis
4 pers
Forts…
Såhär gör du med
kycklingen:
Låt kycklingen (vänta lite med de lösa bitarna) koka upp i
vatten utan några kryddor tillsatta. Skumma av när det börjar koka.
Sänk värmen och lägg i alla kryddorna.
Låt kycklingen puttra på låg värme, får inte stormkoka, i en
dryg timme.
När en knapp timme är kvar, lägger du i de lösa bitarna.
Såsen:
När kycklingen är halvfärdig, kan du börja ösa upp lite
buljong som du silar och har redo till såsen. 2-3 dl är ganska lagom.
Finhacka äpple och lök
Fräs detta tillsammans med vetemjöl och curry. Det skall
vara som en hård klump innan du går vidare.
OBS! Det är viktigt att både mjöl och curry får ”bränna”.
Curryn blommar upp och såsen kommer inte att smaka mjöl. Det är detta som man
kallar en bottenredning.
Späd med buljongen, grädde och mjölk till önskad mängd och
konsistens. Ta gärna lite mer buljong för karaktärens skull. Om såsen skulle
bli för lös, använd majzenamjöl (finns speciellt mjöl för redning av både ljusa
och bruna såser). Använd inte vetemjöl i detta läget. Helst skall du ha
lyckats att få i rätt mängd mjöl från början.
När kycklingen är klar, skal även såsen vara klar. Nu
slipper du jäktet på slutet.
Tillbehör:
Servera med kokt ris.
Använd jasminris, det är billigt och bra. Räkna med 1 dl per person och dubbelt så
mycket vatten. Koka upp vattnet – lägg i riset – sänk värmen och låt koka under
lock i 20 minuter – ta bort från värmen, lägg lite hushållspapper över riset
och låt stå i ytterligare 5 minuter.
Mango Chutney
En fräsch grönsallad
ÄPPLEKAKA MED HAVRETÄCKE FÖR 6
PERSONER
Serverades den 19
september 2018
INGREDIENSER
6 äpplen
180 gr smör
3 dl
havregryn
2 dl socker
2 msk grädde
SÅHÄR GÖR DU
Kärna ur
äpplena och skär dem i klyftor, 8-10/äpple
Lägg
klyftorna i en smord form
Smält smöret
tillsammans med sockret
Låt svalna
Blanda ner
havregryn och grädde
Fördela
blandningen över äpplena
Grädda i ugn
i 175 gr i ca 30 min.
Serveras med
vaniljsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar