lördag 21 oktober 2017

19 oktober 2017 Hummer a la Skagen och därefter en otroligt mör älgfilé

 Ursprung Nya Zeeland

 Myckter prisvärtSmakrikt, fruktigt, kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av björnbär, vitpeppar, örter, plommon, choklad och kaffe. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Ursprung: Languedoc
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  






Skagenröra med hummer från Norge

Från början var det tänkt att vi skulle tillreda svamprisotto med älgfilé på toppen, men vi valde i stället tournedos av älgfilén med rödvinssås a la Mannerström, ugnsbakade amadinepotatisar och palsternacka.

Någon påpekade att vi hade nog aldrig ätit en godare middag. Filén från ICA Kvantum (f.d. Oj) 
var av yppersta kvalité och bara smälte i munnen.

Varmrätten föregicks av hummer a la Skagen på små cristinis. Tillsammans med det utsökta vinet från Nya Zeeland blev även denna anrättningen en succé.

Som vanligt var stämningen hög. Trots en ond höft var även vår sekretär, numera kallad för Käppinen, även han på ett strålande humör. Det behövs inte många centiliter alkoholhaltiga drycker för att detta sällskapet skall komma igång och , som vanligt, drogs det många historier med varierande sanningshalt.

Vad som i övrigt tilldrog sig och beslöts denna afton kommer senare att redovisas i ett internt spirituellt protokoll från sekretären.

Här kommer recepten.

Något recept på älgen blir det inte. Man gör tjocka skivor av filén, saltar och pepprar och steker på hett järn i 4-5 minuter på varje sida. Tiden  är beroende på hur tjocka filéerna är.

HUMMER SKAGEN 7 PERS


1 stor humrar
> 7 portioner
> 1 dl Creme fraiche
> 2 msk majonäs
> lite riven pepparrot
> Salt
> Svartpeppar
> Crostini
> Färsk dill
> Krasse
>
>
> Tillagning:
>
> Hacka hummerköttet grovt
> Blanda med creme fraîche och majonäs. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.

> Klicka hummer skagen på bröden och garnera med dill och krasse


Ingredienser 4 port.

 port

Gör så här: 4 portioner
GÖR SÅ HÄR
1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, en kvist timjan och svartpeppar (efter smak).

2. Rödvinssåsen får reduceras tills den börjar tjockna, då tillsätts kalvfond och kokas ihop ytterligare. (Koncentrerad fond på flaska kan användas om den späds enligt anvisningar på förpackningen till 3dl buljong)

3. Smaka av! Om syran behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger.

När såsen fått rätt smak och tjocklek så tillsätts några klickar smör. Sila av såsen. Servera!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar