Strax före mörkrets inbrott gled stadsborna in på sekretärens garageuppfart mottagna av massor med tända ljus och en en glad sekretär fylld med omtanke för sina kommande gäster vid entrén. En saknad Arne C var frånvarande med giltigt förfall.
Värden hade, dagen till ära, också hissat upp Skåne Gripen i flaggstången.
Efter tilldelning av nattläger ( vi fick alla var sitt enkelrum utrustade med handduk och badrock)startade mötet upp i öppenspisuppvärmd stuga med sedvanlig donation på bordet. Protokoll över mötet kommer senare.
Efter detta erbjöds bastu för dem som var hågade. Egentligen var samtliga brr hågade men en led av sviterna efter en förkylning och en annan hade nyligen plockat bort några stygn på benet och båda avstod av den anledningen.
I bastun serverades kall pilsner och några olika ölkorvar. Denna traktering fick anses vara förrätt.
Därefter började själva matlagningen i sekretärens välutrustade och rymliga kök. Värden hade dessutom förberett de olika stationen med de råvaror som hörde till.
Det blev en allt igenom lyckad måltid, se recept nedan. Den enda anmärkning som undertecknad kan komma på är att hjorten kunde vara lite bättre kryddad.
Hjorten sköljdes ner med ett Côtes du Rhone för 89kr på Systemet. Namnet på dessertvinet, som var riktigt gott, kommer endast sekretären ihåg eftersom det var han som köpte in det
Hjortfärsbiffar
med potatispuré deluxe
6 pers
Ingredienser
Hjortfärsbiffar
1 200 gr hjortfärs
6 schalottenlökar
1,5 msk rosmarin, finhackad
½ dl skorpmjöl
1,5 dl vispgrädde
2 ägg
5 msk dijonsenap
Salt o peppar efter smak
Smör till stekningen
Potatispuré deluxe
1 kg mandelpotatis
1 dl grädde
1 dl mjölk
50 gr smör
Riven muskot
1 vitlöksklyfta
Salt o peppar
200 gr morötter
200 gr palsternacka
100 gr purjolök
1 tsk honung
Gör så härför att få till stånd fina biffar
1.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör.
Låt löken kallna.
2.
Blanda färsen med lök, skorpmjöl, rosmarin,
grädde, ägg och senap.
Krydda med salt och peppar.
3.
Forma lagom stora biffar och stek dem i smör på
hög temperatur, några minuter på varje sida.
En läcker gräddsås med karljohanssvamp tillredd av vår såsexpert Br Putte bjöds till.
Självfallet fanns det rårörda lingon av egen tillverkning som tillbehör
Gör så härför att få till stånd fin potatispuré
4.
Skala och koka potatisen mjuk med vitlöksklyftan
5.
Värm grädde, mjölk och smör.
6.
Finhacka rotfrukterna och stek på medelvärme i
en panna tills de mjuknat. Tillsätt purjolöken sist och lite honung.
7.
Söt eller pressa potatisen och tillsätt sedan
den varma blandningen av smör, grädde och mjölk samtidigt som Du vispar.
8.
Vänd i rotfrukterna och smaka av med salt,
peppar och muskot.
9.
Gratinera snabbt med övervärme i 225 grader C
tills den fått en brun yta. Kollas noga!!
Äpplepaj med valnötstäcke + vaniljsås
Ingredienser
Äpplepaj
7 äpplen
2 msk socker
1,5 tsk kanel
Nöttäcke
2 dl valnötter, c:a 120 gr
1 dl strösocker
75 gr smör
2 ägg
Gör så här för att få till en god
kaka.
1. Sätt ugnen
på 200 grader C
2. Skiva
äpplena ganska tunt och lägg ut dom i en smord form.
3. Varva med
en blandning av socker och kanel.
4. Finhacka
nötterna med socker i en matberedare
5. Tillsätt
smöret i bitar och kör till en smulig massa.
6. Tillsätt
äggen och kör till en smet, som bredes över äpplena.
7. Grädda i
nedre delen av ugnen 25 – 30 minuter tills pajen fått fin färg. ( Vid detta
laget har även vi gubbar förhoppningsvis fått fin färg från färgstarkt fluidum.
)
Vaniljsås
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1,5 dl socker
6 äggulor
Gör så här för att få till en god
sås
1.
Häll mjölken och grädden i en kastrull.
2.
Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i
gräddmjölken. Lägg även i stången, alltså vaniljdildton.
3.
Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp
vaniljstången och låt uppkoket svalna.
4.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite
av gräddmjölken och vispa lite till.
5.
Häll äggblandningen i kastrullen med
gräddmjölken.
6.
Låt sjuda sakta på svag värme, utan
att koka, under vispning tills den tjocknar.
Den
får inte koka, då skär den sig!! Det är faktiskt t o m bättre att
nå´n av oss skär sig….
7. Kyl
såsen före servering!!
Som sed är, löstes många världsproblem under kvällens gång. Denna gången löstes ännu fler eftersom vi hade en gemensam grandios och näringsrik frukost dagen efter med bl a blåbär i filmjölken, plockade runt knuten av värden själv innan brr satte sig i vagnarna och lät sig forslas in till staden genom Brr Puttes och Hans försorg
f
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar