måndag 23 november 2009

Lite recept inför julen

Kära vänner!
Det lackar mot jul och då tycker jag att man både skall göra sin egen glögg och baka sitt eget goda bröd. Recepten kommer här. Håll tillgodo och redaktör´n önskar en god jul.
Gunnels grovbröd


Det här behöver du:

1½ dl rågmjöl grovt mörkt, rågsikt
4½ dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1½ dl vetekross
1 dl vetegroddar
1 dl linfrö
1½ tsk salt
5 tsk bikabornat
1 dl mörk sirap
1 l filmjölk

Så här gör du:

Blanda alla torra ingredienser i ett kärl, gör en fördjupning i blandningen och slå i sirapen. Blanda med fil och rör ihop. Smörj 2 formar och häll i smeten.

Grädda i 1½ timme i 175 grader sedan sänk till 150 grader i 30 minuter.

Låt bröden svalna under duk.

Morfar Anders glögg (ursprungsreceptet)
Reviderat av Morfar Per

Ursprungsreceptet innehöll 1 liter renat och 1 dl rödvin, men har reviderats något.
Ingredienser
Brännvin, cognac, rom, madeira, portvin, vodka eller vad du har för slattar i skåpet. Tillsätt efter smak
1,5 liter rött vin

ingefära, torkad

pomeransskal

kanelstång/stänger

kryddnejlika(or)

kardemummakärnor

strösocker eller florsocker

vatten

Receptet är reviderat av: Per Berg (f.d. Bergakungen)
OBS I Stället för att dona med alla de olika ingredienserna, så finns att köpa på bl a på Maxi, färdig kryddblandning. Åter igen, tillsätt efter smak. OBS Spara inte på sockret
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och kryddor. Låt stå över natten. Blanda i vin och brännvin dagen därpå, värm och servera med russin och skalad mandel.

1 kommentar: